Thursday, March 31, 2011

Cita-cita?


Dulu...pernah saya berangan ingin menjadi fesyen designer..hahahaha..mcm best je bunyinya...utk merealisasikan impian..saya pun mendaftarkan diri utk mengambil kursus di IFTC yg sangat mahal yurannya hingga saya tak ingat berapa sbb ditanggung oleh en hubby dulu..tapi rasanya RM18k utk 9 bulan...memang best belajar di sini...mula-mula belajar melukis dan saya ni memang fail bab melukis tapi akhirnya menjadi juga...sbb diajar dari asas melukis...kemudian belajar guna warna, marker pen utk mendesign baju..sungguh teruja masa tu...demi mencari idea utk mereka lakaran fesyen avantgard..tiap minggu duit berabis membeli majalah fesyen yg imported...berharga rm20 ke atas...sgt mahal...dan saban minggu saya tersangat rajinnya menjejakkan kaki ke Kamdar, Gulatis, Euro Moda dan sebagainya di Jln TAR sbb kena beli kain utk buat sampel, beli semeter nak gunanya tak sampai besar  tapak tangan utk dilukis dan lekat pada lakaran fesyen..memang terasa dalam dunia glamor.

Selain dari belajar melukis, memang wajib belajar menjahit dan memotong kain.  Teknik dia agak berbeza dari cara kakak-kakak saya memotong kain...atau belajar di kedai jahit biasa..yelah..tpt tu dulu Bernard Chandran pun belajar di situ juga...di mana ye...IFTC..International Fashion Training Centre di Bkt Bintang.  Pelajar-pelajarnya rata2 anak org kaya atau tokeh butik...ada yg tempatan dan ada juga org asing spt dari Switzerland dan sebagainya.

Di situ juga kami akan di beri assignment untuk mereka baju dan membuat fesyen show di Mid Valley....teruja sungguh...3 pasang baju kalau tak silap...sebelum menjahit baju tersebut, kami  terpaksa membuat lakaran baju utk diluluskan pengetua..baru boleh buat baju tu...
Dah nama tpt tu standard org kaya..saya yg tak berapa kaya ni terpaksalah bercampur dgn diorg.  Waktu makan selalu di food court BB Plaza..tak mahal sgt..cuma kadang2 bila ada classmate yg baik ngan saya ajak makan sama, terpaksalah ikut rentak dia...dia memang kaya..sangat kaya...tpt shopping selalu di Spore dan Bangkok.  Hisap rokok pun rokok Cartier..yg tak dijual bersepah-sepah...aksesori wajiblah berjenama yg hanya di jual KLCC.  First time keluar makan dgn dia, kami ke Piccolo Mondo....adeh....kami pergi berlima..bila bayar asing2...saya punyalah yg paling murah..berapa murah ye...hampir RM40...utk saya sorang saja makan tengahari...adeh..kalau hari-hari mau ranap duit saya.  Bayangkan harga makan tu pada tahun 2002 kalu tak silap...9 tahun yg lepas...adeh

Beginilah rupa tpt kami makan...adeh tak tahan.....selepas itu kami ke Isetan plak..singgah kedai jam..temankan kawan saya nak beli birthday present utk Korean boyfriendnya...saya buat pertama kali menjejakkan kaki ke kedai jam yg sgt mahal amatlah kekok rasanya...sempatlah saya mencuci mata....hati saya terpaut pada satu jam tangan yg sangat santeeeeeek...cap Cartier.....ooooo terujanya saya.....puluhan ribu....mak aaai...mahalnya..yg paling murah pun belasan ribu....bilalah saya nak merasa pakai jam mahal cam gini ye....bestnye...Sedang melihat2, sales girl pun bertanya...kawan saya pun menerangkan hajatnya...

How much is your budget miss?

About 30K....katanya selamba.

Hadoi...mau pisan rasanya....setakat boyfen yg belum tentu nak kawin sanggup berabis 30K....adeh..mau pitam rasanya....

Sorang lagi kawan pulak kata, nak cari jam utk hubby, budgetnya kecik sikitlah...kecik2 pun RM20k...

Dlm hati saya.....aku salah pilih kawan....

Kawan2 kat situ mcm2 perangainya..ada yg suka dtg kelas tak pakai bra..bila nak buat fitting baju...

Sorry..today  I'm not wearing bra..I pakai niple sticker je...

Nak pisan lecturer tu..nasib baiklah dia tu kategori lelaki "cantik"..tak teruja kot kalu tgk perempuan tak pakai bra...hahaha...

Ada plak student yg suka pakai baju ala gothic lah dan ntah2 apa trend...fenin...

Sejak hari tu bila waktu makan..cepat2 saya join dengan lecturer saya makan di BB Plaza..supaya duit tak ranap...dengan parking tiap hari Rm5 jauh di hujung kampung..kalu parking dlm building mau habis Rm20 sampai ptg...

Pergi ke kelas...tiap hari sayalah org paling awal...tiap2 pagi dalam 7.30 pagi saya akan tidur sekejap di Taman Burung dkt Tasik Perdana kot...konon tak mahu terperangkap dalam traffic jem.  Sempatlah tidur dlm kereta sejam dua...sbb tpt tu aman sikit nak tidur...bangun tidur baru ke Bkt Bintang.

Saya berhenti belajar di sana selepas mendapat assignment utk buat fesyen show...sbbnya saya tak berapa yakin dgn kebolehan diri saya....kalau nak buat fesyen show berkonsepkan muslimah memang tak lepas...lagipun selepas beberapa bulan di sana saya sedar ini bukan bidang yg ingin saya ceburi..saya memang suka berfesyen..tapi saya saya tak suka menjahit sebenarnya, saya lebih suka org buat baju untuk saya dan bukan saya menjahit baju untuk org lain...

En Hubby memang bising pd mulanya sbb duit dah beribu habis...tapi masa tu saya tak berapa nak kisah sbb bukan duit saya yg keluar..terasa kejamlah plak...hehehe

Dan sekarang saya masih sambung belajar...saya dah jumpa bidang yg saya minati...mendalami dunia pendidikan....untuk itu saya ambil Special Education kerana ingin tahu kenapa ada kanak-kanak yg sangat lemah dalam akademik...pelajar Lembam...(memang tak sedap bunyinya)..dan kali ini saya guna duit sendiri..keluar dari EPF..RM9K....bila bayar sendiri rasa rugi nak ponteng kelas...rasa rugi nak datang lambat..rasa rugi kalau bercakap dalam kelas...sebab tu saya duduk depan sekali dalam kelas sorang2 dan selalu berpartner discussion dgn minah saleh dr Glaslow,UK...sbb kalu duduk barisan tgh ..ramai kaki bercakap...dahlah tak berape nak pandai dlm bahasa penjajah...kalu tak paham tu..saya tebalkan muka mintak minah saleh tu explain kat saya dlm bahasa yg lebih mudah...

Saya dijangka tamat kursus bulan Julai agaknya...niat hati nak sambung Master...ataupun ambil Psikologi....tapi nak bayar yuran tak berapa nak best..kalu buat Master di Nottingham University RM40K mau guna..hadoooy..kalu di UM RM24K kalu tak silap...adeh...tak de yg murah ke....berkecailah impian...

Cita-cita?  Terlalu banyak dalam perancangan tapi buat masa ini saya sangat gila nak belajar....kalu saya tak jadi nak buat Master..saya nak belajar main piano dulu buat sementara waktu...untuk mengaktifkan otak supaya tak karat...sekian..

1 comment:

SeeNice Art said...

saya mungkin ada masalah macam awak. tak yakin dengan diri sendi ri :)