Saturday, April 2, 2011

Sape tau Madu Angsa...?...kuih dedulu...





Semalam, teringin nak makan nasi beriyani..singgah sebentar di JM Briyani House.  Ternampak Tapai Pulut Hitam...berhenti sambil berfikir...tapai pulut itam ni sama ke ngan Madu Angsa?  Nak cobaaa....saya beli sebiji tapai yg regenya RM1.60...mak ooi mahalnya..dah lah kecik..isinya sama besar cam 1 sudu besar aje...memang mahal di KL ni...

Dari segi rasa sahih rasa cam tapai..sbb dia memang tapai pulut..kaler je lain....langsung rasanya tak de iras-iras mcm Madu Angsa.....Mana boleh jumpa Madu Angsa skrg ni ye..lama dah tak jumpa...

Kali terakhir jumpa masa hari raya puasa sewaktu sekolah  rendah..lebih kurang 30 tahun yg lepas kot....itu pun masa beraya di Durian Daun...tak hengat plak umah sape masa tu....ada sesape tau Madu Angsa ada jual di mana...?  Moga-moga belum pupus hendaknya tapi kemungkinan dah tersenarai dalam endangered spesis makanan ni...

5 comments:

ct N honey said...

macam mana rupa dan rasanya madu angsa tu?first time dengar.saya suka tapai pulut,tapi guna pulut hitam tak pernah jumpa lagi....

Ateh said...

tatau nak describe camne...leh dikategorikan sama group ngan dodol atau wajik...yg dimakan dgn sudu, basah, melekit, kaler dark purple...rasa masam manis...hanya dijumpai di rumah2 veteran otai di Durian Daun...tpt lain tak pernah jumpa...buat dr pulut hitam jugak kot...sedang mencari resepinya..heheheh

lin said...

Assalammualaikum tuan tanah.. hehe nak tumpang menyampuk.. teringat saya dulu2 masa kecik, saya makan madu angsa nie di rumah makcik yg menjaga saya di Peringgit, Melaka.. berketurunan Arab..dan tak pernah lagi saya jumpa atau makan di tempat lain.. dah tua2 nie teringat pulak kat madu angsa yang masam manis dan terasa berderap sikit bila dikunyah..
Saya ada terjumpa resipinya, mana lah tau kalo2 tuan tanah nak mencubanya.. :)

Bahan2:
1.8 kg pulut hitam
1/8 daripada sebuku ragi basah
5 cawan air

Cara:
1. Gelekkan sedikit pulut hitam untuk membuang selaput hitamnya.
2. Rendam pulut hitam selama 3 jam.
3. Kukus pulut hitam sehingga masak dan sejukkan.
4. Campurkan dah ramas 1/8 ragi dengan segenggam gula pasir (daripada 2 kg gula tadi).
5. Taburkan pada pulut hitam dan gaul sehingga sebati.
6. Masukkan pulut hitam ke dalam pasu dan tutup mulut pasu dengan kain maslin.
7. Perap pulut hitam selama 3 hari.
8. Campurkan gula pasir selebihnya dengan 5 cawan air. Jerangkan di atas api seperti memasak air gula. Kacau sehingga benar-benar likat.
9. Setelah likat, tuangkan ke dalam pulut hitam. Masak di atas api yang perlahan, kacau seperti mengacau wajik. Kelikatannya mengikut kesukaan masing-masing.
10. Angkat dan boleh dihidangkan ketika panas atau boleh juga disejukkan terlebih dahulu sebelum dimakan.

lin said...

opss.. rasanya dalam bahan2 tu saya tertinggal 2 kg gula pasir.. sorry

The Makeup Artist said...

suami orang Melaka. memang selalu cerita pasal Madu Angsa ni. alang2 dah jumpa resepi ni ingat nak try juga. tp nak buat banyak sekaligus macam tu takut x jadi nanti terbuang pulat. dok buat kira2 macam mana nak kecikkan bahan2nya. kalau menjadi ni memang ramai peminatnya.