Wednesday, December 16, 2009

Perpustakaan Haji Ibrahim Baba



Beberapa hari lepas babah pergi...operasi mengemas rumah emak bermula...bermula di bahagian luar..seterusnya operasi mengemas buku-buku lama babah..hingga kini masih belum selesai menghimpunkan semula buku-buku peninggalan babah...setiap ceruk di rumah pasti ada buku...

Sewaktu kecil kami, babah memang suka beli buku untuk anak-anak berbanding dengan alat permainan...dari siri ensiklopedia hinggalah ke buku cerita..yang  seronoknya babah ada cop Perpustakaan Hj Ibrahim Baba.  Kiranya ada mini perpustakaan di rumah kami..

Sedang kami asyik menyelongkar almari buku di luar...mulalah teringat buku2 lama babah..."kau cari...ada tak jumpa buku Tenggelamnya Kapal Vandervick...aku nak buku tu..buku tu babah yg belikan utk aku masa lepas bersalin si Angah ke..?" kata mak ingat-ingat lupa.  Lepas tu mulalah keluar satu satu nama buku yg menjadi rebutan Uda...Siti Nurbaya kot..banyak sangat tajuk..tak ingat...Buku yang dicari tak terjumpa...Hmmm..mana ghaibnya...ni mesti ada kat dalam rumah...

"Mak...mana buku2 yg orang belikan untk babah..tak ingat tajuk tapi Nik Aziz writer dia..yg paling penting buku Alexander bukan Zulkarnain..mak ada nampak?" tanya aku pada mak..  "cuba ko cari kat bawah meja tu..biasanya babah letak kat situ..." "tak de pun..ada orang pinjam ke mak...?  orang sayang  buku tu..kalau mak jumpa simpan untuk orang tau.."  "ntah..setau aku tak de orang pinjam pun.."  Heran bin ajaib...banyak gak buku baru yg aku beli lesap begitu saja...tensi dibuatnya..itu kenangan aku ngan babah..janganlah ada sesape yg pinjam tak reti nak pulang atau sesuka hati buat harta sendiri...memang aku boleh beli buku lain..tapi buku yg baru tak akan sama dengan buku yg ada sentuhan babah...huhuhu

Hmmm...bila lagi masa terluang untuk menyelesaikan misi pengumpulan buku2 babah...aduh...masa memang terhad...Banyak juga buku yg tak dapat dikesan....rumah emak kena ada tempat khas untuk buat mini library..kena buat cadangan kat Wawan ni...kalu reject aku pulun itu buku...heheheh

Aku pun ada mini library kat rumah...hampir semua segmen ada, dr novel kanak hingga dewasa,  health n fitness, decoration, agama,  food,  motivation book, fesyen , ensyclopedia, gardening...yg tak de mungkin berkenaan kereta ..atau bacaan utk org lelaki..ni semua pengaruh babah...seronok bila ada library sendiri..bila tengok buku banyak2 rasa macam best jer..sebab tu aku suka pi window shopping kat kedai buku...

So ..berbalik pada tajuk asal...sesiapa yg ada pinjam or mengambil atau terambil buku dr rumah Hj Ibrahim Baba..sila pulangkan dengan segera dan maklumkan kepada kami...especially buku Alexander bukan Zulkarnain, Tenggelamnya Kapal Vandervick (x sure betul ke tak namanya), Siti Nurbaya, segala buku tulisan Prof Hamka,  Tn Guru Nik Aziz dan sewaktu dengannya...  Buku tu semua tak sama nilainya dengan wang ringgit..jadi harap2 pulangkanlah ye....semua waris di sini menunggu..

1 comment:

.: mama cute :. said...

Pulangkannnnn!!! Sat gi Meryam mengamuk mampos..wakakkaka