Tuesday, December 1, 2009

pergi tak kembali...


Ahad, 15 Dis...telefon berbunyi... Assalamualaikum ateh ..  waalaikumusalam ..ha Ina.. apa citer.. ateh ada call mak..last kali ateh call mak bila..? hmmm..semalam tak de..last kali Jumaat thari...nape Na? tak de ler..nak btau ateh..mak demam ..tak sihat..baring jer...makan pun tak nak..babah dah risau..Bila mak demam..Jumaat hari tu okey jer..semalam dia kemas rumah luar dalam...kena hujan kot..ajak gi klinik mak tak nak...aikk..kalau hal babah pandai plak mak gi hospital sendiri..amik ubat untuk babah...apsal mak tak nak pi doktor...entahlah...babah dah suruh ..mak tak nak jugak..ateh cuba pujuk mak pulak...kot2 mak nak pegi ker...che par dah pujuk ke..?..si adik kan asik keja jer..nanti Ina cuba tanya dia..ateh bila balik melaka...hmmm..ingat raya haji ler...ateh tak gi kelantan ker...tak kot...

Petang..aku call mak...tapi tak dapat cakap...mak tidur...masih tak pergi klinik...malam ..call lagi...still tak dapat cakap ngan mak..aku mula risau..mak jarang sakit sampai tak bangun..  Isnin..Sarina call lagi...ateh..mak tak baik demam lagi...macam tu juga..makan pun tak mau...ateh boleh balik tak...bawak mak gi doktor..Ina dah call doktor minta datang rumah tapi dia tak dapat datang..sibuk banyak patient...babah pulak nak doktor perempuan jer..suruh mak makan panadol actifast dulu...mana tau boleh kurang ke..panadol biasa tak jalan...

Keadaan berterusan selama beberapa hari dan Sarina kerap menelefon untuk berita terkini...dan aku masih tidak dapat menghubungi mak sebab tidur...cuma sempat berbual dengan babah...ni sape ni..Fadzi ke?...tak bah..ni faizah...suara ko macam si Fadzi...babah sampai tak cam tadi...mak macam mana bah?  Tu ler..babah dah soh pi jumpa doktor..mak kau tak nak...si Shat dah nak bawak dah..ingat nak dukung jer..babah cukup risau si mak ni...makan pun tak selera...babah ingat nak beli burger..biar mak kau selera..babah pun nak makan burger juga skali...hmm..babah suruh sape beli bah...si adik ke?  tak tau lagi..si adik tu balik sampai malam..nanti mak kau dah lapar pulak..nanti ler telefon shat ke..kau boleh balik melaka jap...bawak mak kau gi doktor..?  Hmm..esok ada kelas lah bah...raya haji nanti orang balik...hmm..tak pe ler..kata babah perlahan..mak dah cuba makan actifast..? .ooo panadol eh..hmm..dah sudah..baru skali jer..kalu ko boleh balik, ko balik ler...bawak mak kau pi hospital..babah dah pi bank ngan shat keluar duit nak bawak mak ko pi specialist..tapi tu ler..dia tak mau...susah babah bila mak ko sakit...Itu adalah ayat2 terakhir bila sebelum dia ke Kelantan..Hari Khamis...aku dapat bercakap dengan mak....dah jumpa doktor dah..doktor kata jangkitan kuman kat tekak..tu yang tak lalu nak makan..Aku lega bila dapat bercakap dgn mak..sempat mengumpat hal adik..heheheh..

Jumaat ..call lagi..mak jadi gi Kelantan..babah kau sibuk soh tgk berita..tengok Kelantan banjir ke tak...siap suruh telefon..takut banjir...abis mak boleh ke jalan jauh?...boleh..dah baik dah...bapak kau lorat nak pegi sana...mak pegi hari apa.?.ahad..ko tak pegi ke...? tanya mak..tulah..si goh suruh naik kedah tumpang dia..abis nanti nak cuti raya haji lagi..dgn anak dia nak potong k....lagi...tak pi kot...apsal babah nak pi awal..apsal tak pi hari isnin..majlis kan hari selasa...nanti baru pegi tetiba sibuk nak balik pulak...mak cuma ketawa je...nikahkan hari isnin malam...

Ahad...aku cuma call Goh...dia bertolak hari Isnin sbb Hak lupa amik cuti..Isnin aku asik call Goh..sampai dia naik buhsan melayan aku...Selasa..hampir 10 malam...aku teringin nak call mak n babah..tapi batalkan niat sebab pikir mak mesti penat ...mesti dah tidur punya..tak pelah..aku call esok pagi...hampir pukul 12..tetiba Sarina call...Ateh..tadi mak call si Abang..suruh panggil ambulan..babah tak sihat...Hah? apsal ...tak sihat camner..ntah ler..mak kata tetiba jer babah tak sihat..dari cameron highland dia ada muntah, kat tapah pun muntah juga..pening kot sebab jalan berpusing2...abis tu shat dah i ke?  dah..ateh cuba call si adik..Ina cuba call tak dapat ler...ok ler..ateh try tepon dia jap..apa2hal btau ateh tau...

Berapa kali call wawan tak dapat...call sarina balik..Na..ateh call tak dapat ler..abis camne ni Teh? Anto mesej jer ler..ye ler..risau Ina..mak sorang2 kat rumah ..tetiba babah sakit..si Abang dah pegi dah...tak tau ler apa khabo..kata dah panggil ambulan..Ateh cuba try call adik balik..Ok..ateh try balik...Masih tak dapat..aku mula risau semacam....Call Syahidah..tapi Hak yang jawab...Hello....Goh ada?  dia dah tido..Ateh nak btau..babah tak sihat..shat dah panggil ambulan..tapi tak tau ler apa citer skang...ok..nanti saya btau Syahidah.. Aku terus tepon mak...Assalamualaikum..mak..babah sakit apa..tak tau ler..dia tetiba tak leh tido..soh gosok belakang pastu suruh call ambulan..ni tgh tunggu ambulan..tapi babah dah tak sedar..ok ler..nanti sambung citer..ambulan nak datang dah..

Tetiba Goh call aku plak...Teh ..babah sakit apa...ntah..sarina btau..mak call si Abang soh panggil ambulan..babah tak sedar dah..dalam tgh bercakap ada incoming call pulak..weh..ada call masuk..aku punya ke ko punya...aku punya lah weh..nanti aku call ko balik..hati berdegup kencang bila tgk nombor Sarina..Teh..babah dah tak de...Haaa? babah dah tak der...? babah dah tak de teh..sarina nangis..babah dah tak der...sama2 menangis sekejap..Na..ateh nak call syahidah ngan Uda n alang...Ok teh...

Aku terus call syahidah semula..Dah..babah dah tak der..apa dia?  babah dah tak der..ya Allah ..ya Allah..babah dah tak de...kami menangis sama2...huaaa...tapi ko untung..sebab dapat jumpa babah tadi..aku jer tak dapat jumpa dia..Dah..aku nak call Uda..ok..ok..ko call Uda..aku call Alang..ok2..

Terus call Uda..Assalamualaikum..Ju.. Uda ada..? Uda dah tido..Ju..babah dah tak de..babah dah tak de?  Ha ah..babah dah meninggal baru kejap tadi..Ni siapa ni..? ni Ateh...sarina baru call..tadi dia btau babah sakit ..panggil ambulan..dia suruh ateh call wawan..pastu dia call balik kata babah dah tak de..ok ok..nanti aku btau Uda..Sudah tu aku call Angah...Angah..babah dah tak de..dah meninggal tadi..apa?babah dah tak de..bila..? kenapa jadi camtu....bla bla bla..aku citer sampai abis...abis ko balik bila..?  ni ler..nak kemas terus balik...ko ok tak? tanya angah...entahlah kaki rasa lemah..tak tau boleh drive ke tak? ko datang pandan Indah..kita pi sama..tengok ler camne..nanti aku call ko..

Aku duduk termenung sambil beristighfar..betul ke..atau mimpi...call Syahidah semula...ko balik malam ni juga ke dah..? Ha ah..tgh siap ni..sambil menangis..ok ler..aku pun nak siap ni..balik terus...kepala mula sakit..aduh...larat ke aku nak drive..mata dah mula kelabu sbb menangis..masih terduduk di birai katil..tangan laju menelefon yg terlintas di kepala..tak berjawab..penyudahnya hantar sms..berbalas..main sms skjp..untuk cari kekuatan..dah agak tenang..terus berkemas n balik melaka..di awal perjalanan terasa lambat sangat drive sbb mata dah kelabu..kaki rasa lemah..drive pun tak sampai 100...sampai di seremban terus hentam sampai 140..sampai di melaka..semua lampu merah aku redah...lantaklah...

Sampai di rumah hampir 3 pagi..terus mengadap mak di bilik depan..mak terbaring..penat agaknya...tak sanggup nak jumpa babah masa tu..takut meraung..aku tunggu sampai  setengah jam..sebab tak percaya babah dah pergi..Nah..dah tengok babah..belum..jom kita pi tengok jap..Sarina selak kain di muka babah..aku tak percaya babah dah tak de..sbb nampak macam dia tidur..aku masuk bilik semula.. Ateh..Ina cuba call along tak dapat ler..dia tak jawab call..macam mana ni Teh..tu lah ateh dah cuba call banyak kali tapi tak jawab..apa kata kita tepon polis...minta tolong dia btau along...ok juga tu...terus sarina call Iman, anak along..minta address rumah...lepas tu terus call operator..minta no balai..call balai dia suruh  call kopral apa ntah sbb tgh buat rondaan masa tu..Hello..ini kopral xxx ke? Ini Faizah dr Melaka..tadi saya call balai n balai suruh call encik..nak minta tolong ..ayah saya baru meninggal tadi dalam kul 12 lebih...nak inform kakak pasal kematian tapi tak dapat nak hubungi dia..boleh encik tolong pegi rumah dia..beritahu tentang ayah saya..minta dia balik melaka segera..ni address rumah dia..terima kasih ye encik...

Lepas tu aku  mandi  dan baca Yassin.....tak lama lepas tu..baru Uda sampai..Aku terus peluk Uda...bisik kat telinga dia..babah pergi tak sakit..babah sempat suruh mak peluk dia n mengucap...Alhamdulillah..kata Uda..terus jumpa mak...n pergi kat babah..cium bertalu-talu..kami sama2 duduk di tepi babah...tangan asyik membelek hp..call syahidah..ko kat mana dah...baru kat sg petani...huhu..jauh lagi..hampir menjelang subuh..alang pun sampai...selepas subuh..angah pula sampai...menunggu goh...cuba call...aisey ni mesti bateri dia habis...cepatlah goh sampai....huhuhu..

2 comments:

INDRA QIRANA said...

semoga tabah menghadapi dugaan..semoga roh babah dicucuri rahmat...

Motivasi Kerja said...

Assalamualaikum Kak. PEmergian insan yang dekat dengan kita sememangnya terasa di hati kehilangan mereka. Tapi sampai masanya sesiapa pun akan pergi menemui Allah. Jangan lupa untuk teruskan doa arwah ayah. Selalunya kita semua hanya mengingati mereka ketika mereka baru pergi, tetapi bila sudah lama kita juga perlahan terlupa mendoakan mereka. Al-Fatihah.