Thursday, September 6, 2007

Dream children

Being a parents we alway want to have dream child....means anak yg cantik, yg baik etc...pendek kata every good things is alway inside them n seang cakap senag jaga ler n no other -ve things yg ada kat dia...tapi itu hanyalah impian tentuan... sebabnya setiap benda memang datang cas +ve n -ve...macam bateri n magnet...begitu kita juga tentuan...

So as I mention in previous post, we should recognise who is our child but before that tentuan, sebelum kita nak kenal orang lain walaupun anak sendiri, kenalilah malaysia...eeh tersasul ler plak...kenali diri sendiri tu dulu. Identify your strength n your weakness 1st n kenalah jujur pada diri sendiri. Segala sifat terpuji yg ada dalam diri n segala sifat terkeji kat dalam diri kita walaupun malu nak ngaku...sebabnya sifat yg -ve tu sbnrnya ada dicipta untuk tujuan tertentu. Tuhan xkan ler nak cipta benda yg x guna untuk kitakan tentuan...

Sebagai contoh...perasaan rendah diri, sombong, angkuh, ego, dengki, degil n sebagainya. Kalau kita dah identify benda yg negative kat diri kita n now we have to find a way how to control it. Bcoz if we did recognize that n we r rasional enough to aware that, we actually can use our thinking skill to use this -ve side of us to channel it in positive way. Example...degil...degil if we channel it to positive way xlah dia jadi -ve lagi...so kalau nak degil biarlah degil di tempat yang betul...degil yang bermoral...hmmm...camne aku nak describe...degil untuk tidak berstongkol menjadi parasit or menyusahkan orang...kita susah pun x per lah tapi jgn ler terjoin sama ngan orang2 yg keparat tu...kalau sifat dengki tu...angkuh tu kita angkuh ler ngan setan...supaya kita x jadi kroni dia...begitu ler tentuan...

N sifat yang +ve pun kekadang kalau salah manage leh terchannel jadi x baik contoh...suka tolong... tup2 tolong orang yang salah...silap haribulan kita plak jadi macam dia itu sebab aar thinking skill tu penting..(Sila rujuk blog goh pasal thinking skill..hehehe).

Sebab tu kalau anak kita degil jangan ler nak blame dia for nothing bcoz sifat degil ini jugalah buat dia leh survive kat dunia yg serba mencabar ni nanti.. kalau pandai guna ler...bcoz degil always come with hardworking or creative. Ini pendapat aku ler...so kalau degil tu tarak dalam kamus aarrr... dah tentu tiap2 hari slot bersamamu TV3 musti ada n masa di panjangkan n dalam satu kerap ditayangkan dengan episod yang berlainan. Sebab daya tahan lasak tu tarak....

So if u can recognise your child character it much easir for you to handling them and try to teach them to control their emotion.

Dalam diri kita ada 3 benda iaitu kita punya Id, Ego n super ego. Selama ni kita telah menyalah guna pakai istilah ego bcoz semakin tinggi ego kita sebenarmya adalah bagus. Sbb ego itulah akan meransang kita membuat kebaikan. Superego adalah ego yang related to kebaikan sejagat or related to hukum alam or undang2. Maka benda yang perlu kita kurangkan adalah kita punya....Id. Tapi aku lupa plak apa maksud id...kalau x silap...inner desire kot....consider nafsu ler tu... So kalau org tu buat salah maksudnya id lebih tinggi dari sifat ego..
Ini kena buka buku balik camni... kalau ada informasi yg lebih detail gue akan bincangkan lagi sebab dah penat giler ni...
Gue chow dulu ler tentuan...

2 comments:

mama cute said...

masalah negara ni,.. ko pon gler komen jugak ek... cbox x install lagi.. bila mau install dahh. ko p kat emel ko, klik kat link yg dewang bg tu.. pastu p kat blog ko, bahagian setting tu, ko klik kat template kot... pastu ko klik kat add page element. dalam page element tu, ko klik kat add html. pastu dia akan p window html tu, ada satu ruang utk taip text, ko copy code yg dewang bg tu, dengan menekan ctrl+A (Select All)pastu clik copy, pastu p kat window html td dan paste kan code yg cbox bg... voila... siapp

mama cute said...

suma parents memang la tinginkan anak dewang jadi the best. tmasuk la aku... tapi aku takde la stress anak aku sampai terlalu kritikal. kat umah aku bio aje dia main n seminggu kadang2 sekali dua je bukak buku. cuma bila dah bagi chance main je, sampai tak ingat donia.. sabo je ler