Tuesday, September 11, 2007

Reading Habit




Reading habits should be emphasis at the earliest day in child's life eventhough the child is still newborn. Eventhough the baby couldnt understand but by reading aloud will make him/her to familiar with the language. Thats why in other country, reading bedtime story is a must in their culture. In our culture, budaya membaca still in tahap yang tidak memberangsangkan..

When child in stage of todler, biasakan diri membaca setiap perkataan pada papan tanda or kotak makanan, kotak minuman, or anything yang ada perkataan kat memana papan tanda or label, or tags so that they will understand that everything has a meaning. You also can buy a picture story book yang cuma ada gambar sahaja tanpa ayat sekuman pun di dalamnya bcoz before they start learning how to read, they have to learn read tru picture so that they will understand every picture have their own meaning. Macam road sign kat jalanraya. Sama gak cam masa dedulu, time zaman baru tv dicipta, movie yang ditayangkan without a sound or script, cuma background musik saje la dei...if i not mistaken Charlie Chaplin kot.

Selain dari itu, untuk menanam sifat membaca kat kekanak, we as parents pun kena tunjuk sama yg kita ni pun suka baca. Pernah dengarkan, bapak borek anak rintik...camtulah umpamanya...

When i was young dulu, time tu sek rendahlah, kakak ada 4 orang, so bila naik keta, kitorg ni berlumba2 baca papan tanda, memang bising kalu naik keta, sebab berebut nak baca. N we feel so fun when we can read it. N budaya membaca dah macam terbiasa secara x sengaja, n bila dalam kelas pun bila cikgu suruh berdiri baca buku, gue musti angkat tangan sebab nak tau apa yang kita baca tu betul or tak. N lagi satu perasan macam baca news kat tv...hehehe

Another way to approach of this habit, biasakan diri melepak kat MPH or kedai buku popular yang mana dibenarkan membaca...seronok weh gi kedai buku... dah macam addicted..kalu tension or sedih ke musti gi kedai buku. Rasa tenang jer bila kat sana tengok buku. Seminggu sekurang2nya 4 kali gue mesti menapak kat sana. Alhamdulillah, budaya ni gak anak2 gue pun sudah berjangkit sama. Tiap kali keluar ngan Zuhair n Alya, kedai buku adalah aktiviti wajib n of course gue terpaksa spend at least RM50...x perlah itu investment namanya.

Okeylah, have to go. Hopefully, we can share any knowledge for our benefit. Adios...

2 comments:

mama cute said...

yes, i do agree with this issue... we should instil our children's reading habit from infant la.. sbb tru reading, they'll learn more, they'll enhance their understanding in certain things. they also could expand their vocabularies which is very important... kalau takdak vocab, susah la nak jadi language competence.. hehe

Ateh said...

Reading aloud should be implement from age 2 months to adapt reading culture to babies. So Salman tu ko kena ler rajin2 baca bedtime story kat dia...