Monday, September 17, 2007

Who Moved My Cheese



Yesterday, I bought a book Who Moved My Cheese. Its only cost RM15 at flea market Amcorp Mall although it was a new book bcoz at popular it sell around RM39.90. Hmm...memang dah lama teringin nak baca this book bcoz it was recommended by my tutor while I was working at Maybank and if I not be mistaken around 1999. Fuhhh.. its been 7 years I've been waiting to read this book...at last tercapai gak impian..

This book is really interesting book and you allz should read it too. If you read this book you also can relate with Ratatouille. And you also can ask yourself whether you are a person like Sniff or Scurry or Haw or Hem. But I think most of us are just like Hem in Who Move My Cheese bcoz everybody have fear to change new thing in our life. So do I...like Goh said to me I already in a comfort zone. So if you understand the book, you will have to change it to become Haw. And me...of course you will find me a drastically changes in my life too soon...

Read the book please bcoz I wont tell you what the story about. Not to worry, the book is using a very simple english like you are reading a children story book. Enjoy it guys!

8 comments:

mama cute said...

mmg pun stakat ni lu dalam comfort zone, tak reti nak cari something new and fresh in life. just like my hubby, job dia tak interesting langsung, tapi tanak cuba carik tempat lain dengan alasan, keje situ ramai member dah and also senang nak kautim (betoi ke pkataan aku nih?)atau bahasa rasminya senang nak diskusi la.. aku kalau ikut comfort zone, aku lebih snang dok melaka sbb everything ada especially shopping centre dia yang bes bes belaka, pastu tak yah nak susah2 sambung blaja sbb gaji dh ok (w/pun kecik). tapi aku berani menentang suma tu dan sambung blaja dan juga sanggup pndah skola dua tiga kali dah.. sbb nye nak suasana baru. skola aku skang ni dah 2 tahun dah.. tunggu lagi 2 taun aku calo la.. insyaAllah sbbnye bila kita berada di satu2 tempat terlalu lama, kita akn rasa selesa dan berasa tidak mahu ke mana.itu akan membuatkan otak kita beku dan tidak mahu terima sesuatu yg baru, idea baru. ini pendapat aku sbb aku tengok kalau certain orang tu stick tu one place... silap2 boleh jadi burn out. aku bercadang, kalau rezeki aku murah, aku nak pi blajau kat oversea aje... sbb lebih challenging (ada war, ada bom, ada tsunami.. wkakakakka)jadi kita boleh merasai suma menda tu, kita boleh learn new things and explore new adventure.

Ateh said...

Tapi gue x rasa kat dlm comfort zone pun...gue sudah tukar line, dari banking line sampai ler skang ni in education line..lagi mencabar keja ngan orang yg manipulate n putar belit. cumanya kita kena pandai control...sampai masa yg sesuai kita pun chaloo bete jer lah...kuikuikui. Tinggal dia yg terkulat2..wakakaka

Ateh said...

Gue abis belajo ni kalau ada rezki mau sambung belajar dalam line special education ataupun counselling atau yg sewaktu dengan eduation. Kalo ada org mau sponser dipersilakan....hehehehe. Tangan di atas adalah lebih baik dari tangan di bawah tapi tangan di bawah adalah lebih baik dari tak dak tangan langsung...huahuahua

mama cute said...

ada satu lagi buku.. chicken soup for the soul.. bes gak buku tu tapi ada banyak volume.. kalau nak beli kena tunggu sale... available at all major bookstores aje.. i think nearly rm 40 gak la buku tu..

Ateh said...

Buku yg best2 sumanya mahal2 ekk...boleh membunuh semangat membaca...tapi duit perabis kat tang lain tak pa plak....budaya orang kita ler...

Ateh said...

aku rasa ler aku ni kekadang ada gak cam Haw, sebab dah macam2 gue tempohi...xlah kat comfort zone jer...kalu gue jadi Hem dah tentu gue jadi punching bag sampai sekarang...tuuut n kerja kat bank tu lagi...apa kata tentuan...?

mama cute said...

beb, keje kalau gaji tinggi takde masalah beb.. ni gaji kecik dok tunggu lagi, mmg TOOOOTTT la tu... pastu kena spouse kena hina ngan orang.. asik soh SABAUUUU aje.. aku pun SABAUUUU je ler...aku kalau gaji tinggi, tak kisah le kalau dok keje kat bank tu, sbb ada gak chance naik pangkat. sbb ko nih kan ke kgkadang hot-hot chicken shit.. tu aku tak baper nak percaya tuh.. muakakakakkakaka. hot-hot chicken shit... muakakakakkakakaka

Ateh said...

wakakakaka......x pa...leh perhangat kat microwave...