Thursday, September 6, 2007

Handling children

Being parents nowdays is not an easy job...sometimes terpikir gak, time zaman mak aku dulu xlah sesusah camni...walaupun aku x rasa susah sgt ler sbab anak2 sidek x de kat aku...tapi mendengarkan rintihan n keluhan parents n kengkawan klas aku especially their students pun terasa gak bebanannye... Benda ni slalu kitorg discuss kat klas moral.

N aku pun terasa gak kebenarannya, dan menyedari kesusahan itulah, ada 3-4 orang kawan sekelas aku ni amik kursus early childhood development semata2 untuk jaga anak dwng, ada yg anak kembar n yg lain tu kira housewife yg kaya ler n x de niat sekuman pun nak kerja jadi children educator or buka tadika...nawaitu sbab anak...yelah...orang ada duit leh ler...punyalah tahap kesedaran dwang ni memang patut dipuji.

N aku pun nak ucapkan terima kasih kat along kerana dia lah yang membuka minda aku untuk amik kursus ni, yg mulanya niat aku nak buat duit tapi akhirnya lebih pada kepuasan dan bila amik kursus ni aku start jadi manusia yg penyayang....maksud aku ler...dedulu aku ni kan agak memilih gak ngan kekanak, kalu yg hingus, or kotor cam ala2 kat lanchang, haram aku nak sentuh...Skang ni aku x geli lagi ngan bebudak camtu. Tapi kesian lagi kat dwang ni adalah...

Thats is one of my reason to open nurturing centre nanti...insya Allah.

Berbalik pada kepayahan tuk handling children ni memang ler ada betulnya tapi kepayahan tu datang bcoz we unable to recognise their needs sebenarnya. Every child has different character n thats make them so unic. So we as parents or teacher should be able to know their development stages becoz diffrnt stages have different needs. N different children are different approach.Kalau normal children has their own skill n storynya but if the child is under group yang dyslexia (x sure spelling) which a normal kid n iq pun normal cuma dwang ni jenis susah nak belajar, susah sgt nak paham bila belajar...they either can be hyper active or slow motionnye org or kaku macam patung cendana. I have students like that..yg paling teruk sampai la ni nombor 1 pun x paham, boleh sebut tapi x leh nak cam. Bila main kad x boleh recognise which number padahal aku cuma main 2 nombor je....huhuhhu..Betul2 mencabar kebijaksanaan aku...gue kesian betul ngan dia.buat kerja slow sangat, makan pun lambat,tapi time main x de masalah. Tadi nak makan bubur nasi pun boleh pegang sudu ngan bubur kaku tengok aku...sampai aku terpaksa suapkan. Mula2 dulu aku ingatkan dia selalu pandang aku n kaku sebab terpesona tgk mata aku yg color turqoise, peh tu aku tukar ler plak mata grey, kurang ler ckit effect dia. Tapi bila test dia a few things memang dia ada sindrom dyslexia sebab aku ada beli buku pasal tu...n now aku cari kat kedai buku pasal kaedah mengajar kekanak ni tark le tentuan...tapi kat paper ada kursus untuk mengajar dipanggil pendidikan khas...tapi confirm mahal giler babas.

Kekanak jenis ni memang cara ajar x sama ngan kekanak lain sebab dia nye memory for short term ada problem. N aku baca buku tu dia kata, kat malaysia ni memang ramai kekank yg ada benda ni cuma ianya masih baru dikenali kat malaysia.

Oleh itu tentuan sebelum kita nak marah anak kita, kenal pasti ler kesalahan dia or we have really to know who is our child means character or whatsoever. Bcoz aarr..if we like to marah kekanak yg dyslexia ni akan menambahkan lagi kesukaran dia utk belajar n membunuh minat dia belajar..tetapi banyak gak yang dyslexia yg berjaya jadi doktor n sebagainya...adalah contoh terkenal tapi aku dah luper ler tentuan..

So anybody who knows how to teach dyslexia ni leh ler bagi tips kat aku...Sian kat bebudak ni...

Aku pernah tanya benda ni kat few lecturer n dwang pun kata benda ni not included in our course..itu different course under pendidikan khas. Tapi kalu budak gagap n have problem nak bersosial ngan kekanak lain, they using a pesona doll to child. Aku ada tgk gambar patung tu ...kalu aku ngeri sebabnya patung tu besarnya cam kank2 gak...macam bernyawa jer. So dia berkawan ngan patung tu. Kaedah ni popular kat australia. Tapi kekanak tu kena main ngan patung tu dengan supervision of teacher ler tentuan takut plak jadi kes macam imaginary friend.


Gue sbnrnya nak citer pasal handling children tapi tercorner plak pasal dyslexia...Okeylah tentuan...nanti kita buat topik lain plak yer...

1 comment:

mama cute said...

dylexia mmg problem-org dalam kelompok ini dikira istimewa jugak la sbb kita kasi xtra attention kat dia.. setakat ni aku takde la berjumpa dengan manusia yg mempunyai masalah ini. so, no komen la (tapi masuk dah kat kawasan komen nih)