Thursday, September 20, 2007

Keperluan Tuition




Tuition sekarang ni dah macam satu barang keperluan instead of tergolong barangan kehendak. Hinggakan usia seawal 6 tahun pun khidmat tuition diperlukan... Di zaman aku dulu, pertama kali aku di ajar oleh guru persendirian Maths pada form 3 tapi cuma cuti sekolah jer. Lepas tu Add Maths n Modern Maths masa form 5. Itulah pengalaman aku.Dan memang masa belajar tuition aku lebih senang faham berbanding kat sekolah. tapi disebabkan tuition jugalah buat aku berani bertanya kat cikgu mana yg x paham walaupun aku terpaksa jumpa cikgu tu di bilik guru dan bukan di dalam kelas. Walaubagaimana pun, tiap2 hari memang lah kena buat latihan or study gak.
Sebab menghadiri kelas tuition bukan tiket untuk jadi pandai.

Tapi zaman sekarang berubah, tuition merupakan tempat belajar untuk menggantikan belajar di rumah. kalu x de tuition maka memanglah diorang langsung x belajar kat rumah. Ini adalah rintihan mak bapak yang mengadu kat aku. N ada gak yg student aku rasa bila dia pegi tuition, dia mesti pandai. Bila dapat result memanglah ada peningkatan tapi xlah memuaskan sangat sebabnya bila aku tengok soalan, banyak soalan yang patut dia boleh jawab tapi salah sebab cuai, sebab dia rasa senang.

Sepatutnya dwang ni kat umah pun kena belajar gak, tapi dwang rasa dah pegi tuition dah cukup....hmmm....Tapi rasanya skang ni kekanak makin malas sebabnya dunia dah semakin maju ngan teknologi yang canggih...Itu yang distract dwang...

Nak ulas tajuk ni panjang gak sebab relate another topic....So kita sambung to another post...sebabnya gue perlu get ready to start my class.

Jumpa lagi...

3 comments:

mama cute said...

alo ciken, aku rasa mmg skang ni parents dah takde masa sbb kebanyakkan parents bekerja dua2. So, balik keje dah letih, it's a bonus kalau dapat spouse yg keje cikgu, so ada la advantage nak mdidik anak tu. tapi kalau keje tang lain tu, aku rasa ada susah nak bg attention kat anak. Even now many parents go for money bcoz money plays an important role here. without money we cannot buy things that we needed, without money we cannot give the best education to our kids. so, sometimes they think that they had given the best to their kids (by giving best education etc) but then they forgot about love. parents should now that if they spend at least half an hour with their kids to flip through their books or check their kids homeworks, i believe the kids will feel that their parents care for them, and this will motivated the children to excel in their studies. i think that is my opinion larr..

Azlan Ali said...

alo mama ciken... tak reti2 nak lawat blog gue www.pesonacinta.blogspot.com

Ateh said...

pulak dah...mamat giler glamer dah mai dah...hehehe