Friday, September 7, 2007

Hubungan Makin Renggang???



Survey has been done that parents nowdays only communicate with their children only 4 minutes per day? Yer ker tentuan....Sikitnya...macam x caya plak...Itulah resultnye yg depa dapat. So ...kita renungkan sejenak...hmmm....ada betulnya... Ini membuktikan spending quality time with children tu dah tarak... Sebab tulah kita ni kena participate in our children activities such as main game ke, tgk tv , makan as family etc..

Nak sentuh bab tengok tv, kita kena layan anak tgk tv sama walaupun citer tu bukan ler favourite kita, bcoz as we join watching with them, we have to memberi penjelasan about the story and after that we should ask few questions to find their understanding of the story. From that we can know how good their thinking skill. For example...movie Titanic...rata2 org tgk citer ni berulang kali, sampai meleleh airmata...cuma nampak motif citer ni hanya percintaan 2 darjat.. Tapi sebenarnya banyak benda yang tersirat n tersurat kat dalam..Yang paling nyata ialah secanggih mana kapal tetap leh tenggelam bcoz of tidak mendengar arahan or pandangan dr orang lain. Or we can also said...X de sape leh menentang takdir Tuhan.X nak ler nak gi detail dlam ni...kang terlupa plak bab lain...

Selain dari menyemai thinking skill ni kat bebudak, ianya akan merapatkan lagi hubungan ngan parents supaya nasihat dan pesanan yang diserapkan melalui conversation bila tgk tv dapat meresap dalam jiwa kekanak. Tetapi secara realitinya kita ni malas nak layan cakap kekanak sebab nak khusyuk tgk tv....hehehe..betul dak tentuan... Bila anak2 sidek tanya...kita kata..diamlah orang nak tengok x senang...tengok jer lah... Terbantut kekanak tu punya thinking skill...kena marah bila depa nak tahu kenapa jadi cam ni kenapa jadi cam tu..At last kekanak pun maleh nak pikir, tengok jerlah...pahamnya tidak...Sama lah juga nanti bila dwang tengok or baca soalan peksa x faham sebab kefahaman tu tarak, x leh n pikir sebab soalan tu panjang berjela...sebab thinking skill tarak..

Tentuan...bila kita tidak memberi perhatian kepada kekanak ni, lama kelamaan bila dia berkawan nanti, segala pertanyaan , cerita n idea akan dikongsi bersama ngan kawan. Ngan kita dah x der lah sebab kita x de masa nak berchogam ngan dia..tu yang dia boring tu..sebab tu parents skang makin jauh ngan anak dwang sebabnya kita x nak kawan ngan anak kita sendiri. hubungan parents ngan anak should be like best friend so that they can share their problems, story, ideas etc with us without rasa terancam or takut n so on... we must be a good listener to them. If they do wrong thing, dont scold them infront of others, talk with child personally macam kat bilik counselling, give privacy supay dia x rasa termalu n terhina kat adik beradik lain n please talk nicely...be rational n show him solution or direction rather than blaming them, n talk nicely show sympathy bukan tunjuk marah. sebab bila tunjuk marah lain kali dwang xkan bitau silap dia malahan akan jadi penipu plak sebab takut kena marah...especially teenagers...silap haribulan lari dari rumah...huhuhu...

Selain dari tu, get to know with whom they make friends with n get to know their friends by inviting to house, n get to know their parents also. Jadikan kawan dia tu cam kawan kita gak...sesekali kena lah buat kawan ngan parents dwang plak supaya bila kengkawan dia ni tau kita dah kenal n baik ngan mak bapak dwang, kalu dwang nak buat perangai pun akan pikir manyak kali gak...Kira macam kita ni dah jadi busy body sikit ler..cam org kg...kenal org sana kenal org sini...

Begitulah tentuan....Penat plak bercoleteh....ni pun x de kena bayar ni...dapat ilmu...aku nak dapat ilmu pasal kekanak ni kena bayo 8 ribu beb.... tapi gue suka nak berkongsi supaya dapat dimanfaatkan bersama...

7 comments:

mama cute said...

yg kecik tu comel, yg sebelah dia tu nampak menakutkan...wakakakakakaka

Ateh said...

mentang-mentang ler tu gambo anak ko....comel lah...huahuahua

Ateh said...

mcm mana mau komen lelebih, peter aku asik wat hal aje....

Ateh said...

ni guna gue punye id ker? mau sabotaj ka wei...

Ateh said...

ni guna gue punye id ker? mau sabotaj ka wei...

mama cute said...

hehehe..sowy ler.. yg ko tu send sampai 2 kali nih..mesti gler komen nih.. hehehe.. nak nampak komen tu banyak, send sampai 2 kali.. dast, dasat

mama cute said...

cik par rasa bangga dan jugak terhina sbb tengok gambo dia terglamer dalam blog ko.. wakakkaka.. sbbnye kita smpat ngata dia tentang wajahnye yg menakutkan tuu.. wkaakkakakakakakaka