Thursday, November 12, 2009

10 sebab kenapa kita kekal debab...

I always wondering...why it is so easy to gain weight but not to lost weight...dan bila jiwa meronta-ronta ingin kurus...mula berangan nak diet n workout..tapi sejauh mana kita boleh bertahan..dan sejauh mana hasil itu akan berkekalan...? penantian untuk kurus itu sangat lama tapi bila kita terleka pula..meningkatnya angka berat pada tubuh hampir tidak disedari...huhuhu..kenapakah dan mengapakah....ingin berkongsi pengetahuan yg dicedok dr Fitness 24/7 by Kevin Zahri...

Sebab pertama kita kekal debab adalah we dont like to  change...tak ada sesiapun yg suka mengubah keselesaan hidup yg berkurun lamanya  terbina dalam diri kita..umpama bangun pagi untuk bersenam...atau menjauhkan diri dr favorite food yg bisa menambah kalori dalam badan spt nasi lemak, roti canai, nasi beriyani, pizza, Mc Donald, KFC...itu semua adalah contoh musuh ketat dalam diet yg betul...n makanan yg berkhasiat selalunya tasteless n tak sedap...huhuhu..itu adalah sangat mencabar minda..


Kedua..Denial..kita sentiasa menafikan atau enggan mengaku bahawa kita perlu berubah...seperti org hisap rokok...yg tahu merokok itu merbahaya tetapi masih lagi meneruskan hidupnya sebagai naga sakti...akhirnya tunggu untuk pupus...hahahah..sama juga macam diet...adakalanya sampai dinasihatkan doktor agar jaga pemakanan  tapi kita selalu anggap...kalu nak mati bila-bila masa boleh mati..kurus pun boleh mati jugak kan...? kurus pun tak semestinya sihat kan...tapi kita lupa..tujuan kita untuk hidup sihat bukan merana sebelum mati...

Ketiga..no patience..memang ramai yg tak sabar untuk lihat result selepas berdiet n workout  macam nak gila dalam tempoh seminggu...hellllloooo...ingat sikit ...badan dah tembam berzaman abad lamanya n hoping to have a result in a week????..hoping for miracle...lemak dalam badan dah berapa lama perap...bertahun2...so..jgn harap boleh kurus dalam sekelip mata...it is continous process...bukan buat untuk tempoh tertentu then u want to stop...forget it bebeh...memang korang  selamanya akan tembam...



Ke empat..unrealistic goal-setting..means..meletakkan target yg tidak munasabah..contoh nak badan idaman  macam David Beckham or artis hollywood yg berketul2 badannya...nak macam tu boleh tapi mengambil masa la dei...cuba tengok citer The Biggest Losers...1 hari workout selama 4 jam..tetiap hari..so depends pada tahap kerajinan korang utk jaga makan n workout...



Ke lima...lack of motivation....biasalah kalu kita nak buat sesuatu benda yg baik..kurang sangat orang nak menyokong..nak2 lagi bab hidup sihat bergaya..kurus berlekuk..dah tentu lah org dok ketawakan kita...pakat sorakkan kita..ada hati mau kurus...pedihnya...huhuhu

Ke enam..no guidance...tiada petunjuk...ibarat memandu dalam gelap atau tanpa signboard..mana mau pi...mau ikut jalan itu ke jalan ini....tolong...tatau mana mau pi..pastinya kita perlukan peta atau panduan...bagaimana dan apa yg perlu kita lakukan untuk mencapai matlamat ini..bagaimana yer...banayk membaca dan bertanya..kalu banyak duit hire personal trainer...

Ke tujuh..taking life for granted..masa muda tak hengat nak jaga...bila dah masuk 30..badan dah kembang baru nak hengat....padahal kalu dr dulu jaga kan senang...wakakkaa

Ke lapan...lack of know-how...kurang pengetahuan tentang cara penjagaan makanan, pengambilan kalori, meals per day...right way of doing workout  ..untuk mendapat result yg lebih baik...sbb tu kena banyak membaca..bukan satu buku..a few books with differnt subject..

Ke 9..life is good..espcly kat Malaysia yg dikenali syurga makanan..terlalu banyak pilihan makanan yg sangat menggoda...bila bulan puasa lagilah....cuma ingat satu je..makan sedap badan mengidap...jadi elakkan makan makanan yg sedap sbb yg sedaplah banyak kalori lemak yg tersimpan...huhuhu..sanggup ke ni...wakakaka

dan akhirnya...lifestyle...kehidupan dengan teknologi yg semakin canggih buat kita semakin manja..buat kita semakin pasif..duduk mengadap komputer berjam2 lamanya...kurangnya pergerakan badan..hanya banyak senaman jari jer......

So....bukan senang untuk sihat, bergaya, kurus berlekuk..kena banyak berkorban...berkorban selera...berkorban masa....berkorban tenaga ...adakalanya berkorban duit..berkorban perasaan n macam2 la dei...so disebabkan kita ini sangat selfish dan tak sanggup nak berkorban..sebab tulah..kita akan kekal debab..kekal tembam n kekal kembang...hanya org yg berani 'mati' je yang sanggup mencuba dan terus mencuba...anda  bagaimana???

2 comments:

Motivasi Kerja said...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Along setuju dengan tip ke3. Memang ramai orang tak sabar bila berdiet. Diet seminggu tapi nak dapat kesan cam 3 bulan. Memanglah tak logik kan. LAst-last lemah semangat balik dan kembali kepada budaya makan yang lama.

.: mama cute :. said...

aku mau kurus..hehee..aku suda kuar dari kelompok debab! hahahah..sangat syok dah kurus..semua baju bleh pakai..hehe