Wednesday, November 4, 2009

Makan untuk hidup atau hidup untuk makan...?

Kenapa mesti makan...? Adakah kita makan untuk hidup atau kita hidup untuk makan..?  Adakah kita makan mengikut keperluan tubuh kita atau kita makan mengikut keperluan nafsu kita..?  Berapakah keperluan tubuh kita setiap hari untuk makan..?  How many meals per day that we should take..?  Macam mana nak tahu..?  Atau kita makan bila perut lapar..?  Apa yg perlu kita makan?

Hohoho...rasanya semua org tahu mknan merupakan perkara asas dalam hidup kita..kalu x makan boleh padam...itu yg ramai makan tanpa henti..tapi kesannya tetap padam kalu tak padam pun mesti sengsara hidup..ramai yg tahu tentang food pyramid..budak sekolah darjah 2 pun ada juga belajar tentang food for energy, food for growing n food keeping healthy...even primary 1 pun tahu healthy food and non healthy food..tapi apa jadi ngan kita semua..tetap melantak ikut suka hati kita..hahaha..lepas tu gaduh badan naik bagai dipam pam..pastu kata dah takdir jadi gumuks..pastu kata biar gumuks asal sihat...betul ke ada yg gemuk itu sihat..tapi memang benar kurus pun x semestinya sihat...abis tu makan camner yg betulnya..?



Kita kena tau asas makan itu utk apa..untuk mendapatkan tenaga, membina tubuh dan kekal sihat...  Berapa banyak yg kita perlu makan..sepinggan ke..sepiring ke atau semangkuk atau sampai kenyang?..ni ramai yg tak tahu..sbb tak nak amik tau....pernah dengar DCR? Daily Calorie Requirement..bermaksud berapa banyak kalori yg kita perlu ambil setiap hari..memang ada formula..tapi x payah nak pening kepala nak fikir macam mana..ambil anggaran yg mudah spt di bawah..:-


*perempuan yg tidak aktif, kerja di pejabat n jarang bersenam
  berat badan (kg) X 26 =  x calories
*perempuan yg agak aktif, bersenam, aerobik atau menari sekurg2nya 3 kali sehari
  berat badan (kg) X 33 = x calories
*perempuan yg sgt aktif 5-7 session aerobik setiap minggu
  berat badan (kg) X 39= x calories

* lelaki yg tidak aktif
   berat badan (kg) X 31= x calories
* lelaki sederhana aktif
   berat badan (kg) X 37 = x calories
* lelaki yg sgt aktif
   berat badan X 44= x calories

Sbg contoh :
 My weight  44kg x 26 = 1144 calories (kalau minggu tu rasa malas workout)
tapi kalau minggu tu rasa rajin sgt... kena kira camni plak

my weight 44kg x 33 = 1452 calories..

so I put my target I must east minimum 1100 calories n maximum is 1400 calories per day.. then bila dah tau berape banyak kalori kita boleh ambil per day...kita kena bahagikan ikut how many calories per meal...
Digalakkan mengambil 4 to 5 meals per day..untuk mengingkatkan kadar metabolisme badan kita kalau kita makan 2 kali sehari , kadar metabolisme akan jadi rendah dan senang buat kita jadi debab...

So, nak kira cam ni..

my DCR , I take average about 1200 calories divide by 5 meals = 240 calories....huaaaa sgt sedikit ... or I can change it to 1200 calories divide by 4 meals =300 calories...

so i have to make sure my meal will in between 240 to 300 calories per meal..


Bila dah tau kalori..nak kena tahu apa yg boleh kita makan untuk kekalkan bilangan kalori...Ini  sudah masuk topik Food Calorie Guide....  sangat sedey tgk guide ni bagi org yg kuat makan...huhuhu..bisa memadamkan semangat untuk kekal sihat n bergaya...kuikuikui

Kita ambil yg simple..sbg contoh
Breakfast 
Beehoon Goreng 170g  290 calories... kalu camtu amik setengah jer
Roti Canai skpg    95g 301 calories...x payah makan lah...kalu nak sgt pun setengah jer
Roti telur..135g 356 kalories ....lagi merbahaya..
Jus buah with sugar  98.4 kalori
teh o 50 kalori
teh tarik 94.7 kalori

Jadi pandai2 ler adjust...for me I juz take drinks n fruits...x nak pening kepala fikir kalori..at least i can save calories for my lunch..hahaha

For lunch

Nasi putih 167 kalori..x masuk lagi lauk tu...kuikuikui
ayam goreng seketul 255 kalori
kari ayam  seketul 195 kalori
Ikan Tuna masak lemak 55g  55 kalori
Red snapper 114 kalori


ni sbg contoh supaya korang tau n sedar baper banyak kalori yg korang amik selama ni...

sangat sedey kan...rupanya selama ni kita makan terover2..bukan tahap makan tu..tapi tahap melantak..rasanya selama ni kita makan bukan setakat double tapi triple calories yg kita amik in each meal..huhuhu..bila nak insaf...dah sakit baru nak insaf ke...?  itu baru kira calories tak kira lagi lemak yg dok melantak..huhuhu...jadi sesape di luar sana yg terbaca blog ni cuba2 lah kawal makan espcly anak2 kita...chubby masa kecik2 memang comel tapi dah terlebih chubby boleh jadi horror x pun scary the movie..huhuhu..

To my dearest Salman...jangan asik ingat nak makan jer..sampai makan pun boleh tertido tido..bangun tido pun sambung makan yg x abis tadi...ateh sayang salman..tapi x mo salman terxtra chubby...heheheh..lebiu Salman..
Nak tahu lebih detail bacalah buku fitness 24/7 by Kevin Zahri ada version English n Malay..ada guide line utk malay n international food..atau nak yg lebih detail  tajuk buku need to know Calorie Counting  by Collins...


Bertindaklah sebelum terlambat...

Memang betul makan adalah satu aktiviti yg paling sedap..tapi sebab makan juga lah badan kita mengidap..kalau kita ni agak2 kurang rajin bersenam or x de masa nak bersenam..jadi jagalah makan supaya x terover makan..kalu over makan kenalah cari jalan utk bakar kalori yg terlebih makan tu tadi...selamat mencuba yer...hehehhe


1 comment:

.: mama cute :. said...

kalo idup utk makan, leh jadi bulldozer daaaa.. sabo je lar..